Hvornår er det ulovligt at sælge patroner med lattergas?

Lattergaspatroner er grundlæggende et lovligt produkt, som du gerne må købe. Patronerne bliver brugt i siffoner i forbindelse med madlavning. Men når de bliver solgt med henblik på misbrug eller beruselse, er salget ulovligt.

Salg af lattergaspatroner

I Danmark er det lovligt at sælge lattergaspatroner, som er beregnet til siffoner, man eksempelvis kan lave flødeskum med. Det er til gengæld ikke lovligt at sælge de små gaspatroner med henblik på beruselse.

Ulovlig brug af lattergaspatroner

De senere år er det desværre blandt nogle unge blevet en trend at inhalere gassen. Det giver en kort rus, men det er farligt.

Risiko ved misbrug af lattergas

  • Lattergas, som man kender det fra bedøvelse hos tandlægen, er fremstillet til medicinsk brug. Det bliver blandet op med ilt.
  • Gassen i lattergaspatroner til siffoner bliver ikke blandet op med ilt. Derfor kan misbrug af gassen fortrænge ilten i lungerne hos den, der inhalerer den. I sidste ende kan vedkommende blive kvalt.

Salg med henblik på beruselse er forbudt

Mange lovlige produkter kan blive farlige, hvis de bliver misbrugt. I produktsikkerhedsloven hedder det, at et produkt er sikkert, når det ikke er farligt ved forudsigelig brug.

Lattergaspatroner er ikke i sig selv farlige, hvis man bruger dem til det, de er beregnet til: For eksempel at lave flødeskum med. De bliver kun farlige i det øjeblik, man misbruger dem.

Derfor er det ulovligt at markedsføre lattergaspatroner med henblik på beruselse, mens det er lovligt at sælge dem til lovlige formål – for eksempel til brug i flødeskumssiffoner.

Her kan du læse hvad vi kigger på, når vi fører tilsyn med salget af lattergas:

  • Bliver lattergaspatroner solgt i påfaldende store antal?
  • Bliver patronerne solgt i kombination med såkaldte crackers, der kun har til formål at få gassen ud, så den kan inhaleres?
  • Sælger butikken eller webshoppen balloner, som brugeren kan anvende til at inhalere gassen igennem, sammen med lattergaspatroner?
  • Bliver patronerne markedsført på en måde, der indikerer, at salget henvender sig til kunder, som vil misbruge dem?

Hvad er konsekvensen af at sælge lattergaspatroner til beruselse?

Når Sikkerhedsstyrelsen opdager, at en forhandler sælger lattergaspatroner med henblik på beruselse, tager vi i første omgang kontakt til forhandleren.

Vi gør opmærksom på, at salget er ulovligt. Stopper forhandleren ikke salget, bliver virksomheden meldt til politiet.

Hvor kan jeg anmelde ulovligt salg af lattergas?

  • Har du oplevet, at lattergaspatroner bliver solgt med henblik på beruselse, kan du anmelde det til Sikkerhedsstyrelsen ved at sende en mail til sik@sik.dk.
  • Vi har brug for at vide, hvorfor du mener, at salget er med henblik på beruselse, og hvilken butik, webshop eller lignende der er tale om. Jo flere og bedre oplysninger vi får, jo bedre kan vi behandle sagen.