Pas på du ikke køber ulykker online

Alle lande inden for EU’s grænser har samme, høje krav til produktsikkerhed, for at beskytte forbrugerne. Handler du online uden for EU, skal du som forbruger holde godt øje med sikkerheden. Bliv klogere på produktsikkerhed her.






 

Ulykkelige unboxinger

Pomfrit-spa eller friture-fælde?

Det lækre pomfrit-spa kan gå hen at vise sig at være en friture-fælde. Men hvordan opdager du det, inden det er for sent?

Du kan fx se på, hvorvidt dit nyindkøbte pomfrit-spa er solidt lavet, og har det fx meget tynde ledninger. Hvis det hverken er solidt og har det meget tynde ledninger (tyndere end en tændstik), anbefales det ikke at tage det i brug. Dette gælder i virkeligheden for alle former for el-apparater.

Ulykkelige unboxinger

Næsetrimmeren med lidt ekstra riv i

Inden du tager dine nye el-produkter i brug, er det fornuftigt kontrollere, at de ikke er farlige.

Fx skal du sikre dig, at spændingsførende dele ikke er tilgængelige, så du eller andre kan røre ved dem. På den måde undgår man at få stød – noget som vores unboxer måske skulle have gjort, inden han brugte næsetrimmeren.

Bliv klogere på produktsikkerhed på siden her og læs mere om, hvordan du undgår en potentiel ulykke.

Ulykkelige unboxinger

Sexlegetøjet fra helvede

Al slags elektronik – herunder sexlegetøj – er potentielt farligt, hvis det ikke er konstrueret rigtigt. Det kan fx bryde i brand og dermed udgøre en risiko for dig og dine nærmeste.

Bliv klogere på produktsikkerhed og hvilke ting, du som forbruger skal være opmærksom på, så du ikke køber usikkert sexlegetøj eller andre el-apparater online.

Ulykkelige unboxinger

Av, for en sømpistol

Selvom du aldrig skal gå ned på værktøj, så bør du sikre dig, at det, som du har købt, også er sikkert at bruge – særligt, hvis du har købt det i en webshop uden for EU's grænser, da sikkerhedskravene kan være anderledes her.

Derfor bør du under alle omstændigheder altid gå dit værktøj igennem inden brug. Du kan fx tjekke om ledningen i sømpistolen sidder ordentligt fast fra start af. Det må ikke være muligt at trække den ud af produktet eller skubbe den ind.

Bliv klogere på produktsikkerhed og hvilke ting, du som forbruger skal være opmærksom på, når du fx køber værktøj online.

Ulykkelige unboxinger

Pas på, hvis legetøjshunden falder fra hinanden

Som vores uheldige unboxing-ekspert erfarer, er der risiko for, at det nyindkøbte legetøj falder fra hinanden.

Den risiko er i udgangspunktet højere, hvis du køber det fra udenlandske webshops uden for EU. Her gælder nemlig ikke de samme høje sikkerhedskrav. Men du skal altid være opmærksom på, at legetøjet ikke udgør en risiko for, at dit barn kommer slemt til skade.

Sådan handler du sikkert på udenlandske websites

Du er som forbruger beskyttet af den danske købelov, hvis du køber et produkt via en dansk webshop. Men du bør være ekstra opmærksom på, når du handler via udenlandske webshops. I udgangspunktet er du bedre sikret, hvis du køber et produkt online inden for EU end uden for EU’s grænser.

Før du køber
Du bør tjekke webshoppen for at sikre dig, at firmaet har oplyst navn, adresse telefonnummer, e-mail med mere. Desuden bør du undersøge, om firmaet har et registreringsnummer, eller om navnet på indehaveren er oplyst. Hvis disse oplysninger ikke er tilgængelige, så køb varen et andet sted.

Når du modtager produktet
Det er vigtigt, at du er særligt opmærksom og kontrollerer produktet, inden du tager det i brug. Du kan bruge tjeklisten nedenfor.
 


Tjekliste for legetøj

  • Er legetøjet lavet solidt?
  • Er der skarpe kanter, som barnet kan skære eller stikke sig på?
  • Har legetøjet en snor, der er over 22 cm lang?
    Snoren kan danne en løkke, så barnet risikerer at blive kvalt.
  • Er legetøjet CE-mærket?
  • Er mærkning, advarsler og vejledning skrevet på dansk?
  • Passer legetøjet til barnets alder og udviklingstrin?
  • Sidder øjne, knapper og andre smådele på legetøjet godt fast?
  • Kan legetøjet bestå afprøvning i legetøjstesteren?
    Hvis produktet eller dele af produktet kan komme ned i legetøjstesteren, kan det også komme i dit barns hals.


Tjekliste for el-apparater

  • Er der CE-mærke på?
  • Har apparatet en mærkning, som angiver spænding samt oprindelsesland og producentens navn?
    Denne mærkning skal være på apparatet.
  • Følger der oplysninger om sikkerhed med på dansk?
  • Har apparatet tynde ledninger, som kan blive beskadiget?
    Det vil sige ledninger tyndere end en tændstik.
  • Er der skarpe kanter, hvor ledningen går ind i apparatet.