Styrelser i fælles opråb: Oplad aldrig telefonen i sengen

Publiceret d. 12. oktober 2022
Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfordrer til sikker opladning, så forbrugere undgår brandulykker med elektronik.
Så galt kan det gå, hvis man efterlader elektronik til opladning i sengen
Så galt kan det gå, hvis man efterlader elektronik til opladning i sengen

Det er nemt og bekvemt at sætte mobilen til opladeren ved siden af puden som det sidste, inden man lukker øjnene. Men det nemme valg er ikke altid det sikre, spørger man Sikkerhedsstyrelsen.

- Det er aldrig en god idé at sætte mobiltelefoner eller anden elektronik til opladning på et letantændeligt materiale som for eksempel en seng eller sofa. Det kan få fatale følger, siger Kirstine Gottlieb, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Opladningsstedet har noget at sige
En sofa eller seng betragtes som let antændeligt og meget brandbart på grund af de materialer, som de er fremstillet af. Elektronik, der ligger til opladning, udvikler varme, og ligger produktet lunt under hovedpuden eller ovenpå dynen, kan det ikke komme af med varmen igen. Det kan i værste tilfælde føre til en fatal brand. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut kan nikke genkendende til en seng eller sofa som arnested, når de er ude på ulykkessteder for at undersøge brandårsagen:

- Vi ser desværre, at elektronik under opladning kan være årsag til en brand. Når for eksempel en telefon overopheder i en seng, og branden først får fat i en dyne, madras eller pude, vil der på ganske kort tid udvikles en kraftig og giftig røg. Det er røgen, der er livsfarlig, mere end det er selve flammerne, siger Ib Berthelsen, direktør i Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).

Derfor lancerer Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og DBI en oplysningskampagne, der skal sætte fokus på den potentielle fare, ved at oplade elektronik i sengen. Kampagnen retter sig også mod unge, da styrelserne godt kan frygte, at særligt mange unge mennesker lægger deres elektronik til opladning i sengen, eller bruger ledninger, der godt kunne trænge til en udskiftning.

- Mange bruger sikkert også opladere eller elektronik med beskadigede ledninger og tænker nok, at så længe de stadig virker, er der ingen grund til bekymring. Men det er der, siger Kirstine Gottlieb.

Kampagnen sætter derfor også fokus på at få udskiftet beskadiget elektronik og ledninger. I en flosset eller defekt ledning vil der kunne opstå en direkte kortslutning med en gennembrænding af isolationen til følge. Det er derfor vigtigt, at man udskifter sin elektronik/ledning, når det er slidt eller beskadiget.

Derudover opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til, at man giver dem besked, hvis man oplever, at for eksempel en mobiloplader overopheder eller slår gnister:

- Vi holder øje med elprodukter på markedet og udtager blandt andet USB-opladere til test. Men det er umuligt at teste alle produkter, og derfor vil vi gerne opfordre til, at man anmelder det til os på produkter.dk, hvis man støder på et farligt produkt, siger Kirstine Gottlieb.

En røgalarm er den billigste livsforsikring
De fleste har sikkert hørt det før, men gamle råd er gode af en grund. Hav’ minimum én virksom røgalarm placeret centralt i boligen, fortrinsvist i loftet i en fordelingsgang, så den kan høres fra opholds- og soverum. Større boliger bør have flere røgalarmer, og i et hjem med flere etager bør der være mindst én røgalarm på hver etage. Det kan redde liv. For når man ligger trygt og sover, er det ikke sikkert man opdager røgen i tide. Røgalarmen kan derfor blive den billigste og måske endda vigtigste livsforsikring, man kan have.

- Vi vil meget gerne forebygge el-relaterede brande, og det begynder med en adfærdsændring hjemme i stuerne. Og så den største opfordring herfra til at sikre at der er mindst én virksom røgalarm i boligen og gerne flere, siger Mads Dalgaard, chefsergent i Beredskabsstyrelsen.

Brande i el-produkter i Danmark

 • 2021: 80
 • 2020: 73
 • 2019: 51
 • 2018: 35

Gode råd til sikker opladning

 • Brug kun ubeskadigede elprodukter.
 • Placer aldrig dine elprodukter på et let antændeligt materiale som for eksempel en seng eller en sofa.
 • Sæt røgalarmer op i dit hjem.

Seneste kontrol af USB opladere (2020)

 • 43 produkter udtaget. Opladerne indgik i en produkttest.
 • USB laderne indgik også i en mærkningskontrol, hvor formelle krav til brugsanvisning og mærkning blev kontrolleret.
 • 18 produkter havde farlige fejl og mangler, der førte til påbud om salgsstop eller tilbagetrækning fra forbrugere.
 • Kun 10 produkter havde ingen fejl.
 • 15 modtog vejledning eller fik udbedret mindre fejl som følge af indsatsen.