Sikkerhedsstyrelsen
 1. Print
 2. Zoom ind
 3. Zoom ud

Undgå ulykker med ukrudtsbrænderen

Over 40 procent af alle voksne danskere bruger ukrudtsbrænder til havearbejdet. Desværre oplever 5 procent af dem, at der sker en ulykke med brænderen. De bliver forbrændt og får sat ild til naboens hæk eller familiens carport. Det viser en ny stor undersøgelse om danskernes brug af ukrudtsbrændere. Derfor lancerer Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen i fællesskab kampagnen ”Fjern ukrudt uden ulykker”. Budskabet er klart – svits ukrudtet, hold øje med gløder og afmontér gasflasken efter brug.Ukrudtsbrænderen skal kun svitse ukrudtet, ikke brænde det væk. (Foto: Morten Clausen/foto-freelance.dk)

Hvert år opstår over 200 brande, fordi ukrudtsbrændere er kommet for tæt på tørt græs eller buskads, en bygning eller bilen i indkørslen, viser tal fra Beredskabsstyrelsen. En ulykke forårsaget af en ukrudtsbrænder kan medføre materielle skader, men også børn og voksne kan komme til skade, fordi de kommer for tæt på en tændt eller varm ukrudtsbrænder.

For at undgå ulykker gør Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen i de kommende måneder danskerne opmærksom på, hvordan man håndterer ukrudtsbrænderen sikkert.

- Generelt skal brænderen ikke skrues mere op, end at ukrudtet bliver kortvarigt svitset. Det er vigtigt at holde sig på afstand af bygninger, buske og biler. Flammen fra brænderen antænder let brandbare materialer - også dem, man ikke ønsker at sætte ild til. Det er klogt at lade ukrudtsbrænderen blive i redskabsskuret i de tørre perioder og i blæsevejr, hvor det kan være svært at styre ilden, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Når havearbejdet er afsluttet, skal områderne tjekkes for oversete gløder. Lad ukrudtsbrænderen køle af, før den stilles væk, og husk at afmontere gasflaske eller gasdåse. Ved køb af en ukrudtsbrænder skal man sikre sig, at den er forsynet med DG-mærke og dermed godkendt til brug i Danmark.

De gode råd om, hvordan ukrudtet udryddes, uden at der opstår personskader eller materielle skader, præsenteres i foråret og sommeren igennem, blandt andet på plakater i byggemarkeder, i OBS-programmer på tv og i radiospots.

Find rådene om korrekt brug af ukrudtsbrænderen på www.sik.dk  og www.brs.dk

FAKTA  -  Sikker brug af ukrudtsbrænderen

 • Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
 • Hold brænderen væk fra tør jord og tør bevoksning
 • Husk god afstand til bygninger, biler og plankeværk
 • Hold øje med glemte gløder
 • Forlad aldrig en tændt eller varm brænder
 • Afmontér gasflaske eller -dåse efter brug
 • Tjek at ukrudtsbrænderen har DG-mærke

FAKTA - Danskernes ukrudtsbrændere

Sikkerhedsstyrelsen har fået kortlagt danskernes brug af ukrudtsbrændere gennem et analysebureau. Der deltog ca. 1000 brugere af ukrudtsbrændere i undersøgelsen, 55 procent mænd og 45 procent kvinder, og nogle af resultaterne var:

 • 23,5 procent brænder ukrudtet, til det er forkullet
 • 5,2 procent brænder ukrudtet helt væk
 • 75,4 procent fik ingen instruktion ved køb af ukrudtsbrænderen
 • 33 procent har ikke læst sikkerhedsafsnittet i brugsanvisningen
 • 47 personer har haft skader eller ulykker med ukrudtsbrænderen. Af dem har 21 haft brand i plantedele eller haveaffald, 13 personskader, 11 brand i bygning eller hegn og 2 brand i bil.
 • I 2 tilfælde skyldtes skader og ulykker fejl ved ukrudtsbrænderen. I 10 tilfælde var årsagen forkert brug og 29 angav manglende opmærksomhed ved brug af ukrudtsbrænderen som årsagen.

--------

For oplysninger om korrekt og sikker anvendelse af ukrudtsbrændere – kontakt Sikkerhedsstyrelsens kommunikationskonsulent Mette Cramon på tlf. 25 43 16 53

For oplysninger om brandstatistik og regler om brandforebyggelse – kontakt Beredskabsstyrelsens kommunikationsenhed på tlf. 45 90 60 00 (omstilling)


Sidst opdateret: 01-maj-2013
Kontaktperson: webmaster