Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Det kan give livsfarligt stød at kravle op på tog

En ung mand svæver mellem liv og død efter, at han i weekenden kravlede op på taget af et holdende tog. Han fik strøm gennem kroppen fra køreledningen over toget, som har en spænding på 25.000 volt. Sikkerhedsstyrelsen advarer mod unges togklatring, da de risikerer at få livsfarligt stød.En ung mand er kommet alvorligt til skade efter, at han natten til søndag kravlede op på et tog og kom for tæt på en køreledning, der har en spænding på 25.000 volt. For få uger siden skete en lignende ulykke, hvor endnu en ung mand fik kraftige forbrændinger efter en ulykke med køreledninger.

Hvert år kommer i gennemsnit to personer til skade ved lignende ulykker. Ulykkerne sker typisk for mænd omkring 20 års alderen, fordi de kravler op på taget af togene og kommer for tæt på køreledningerne.

Det farlige er, at man ikke engang behøver at røre ledningerne for at risikere at få dødelig strøm ned gennem kroppen, som forårsager alvorlige og fatale forbrændinger. Årsagen er, at strømmen kan springe over en vis afstand, og derfor er det nok, at man befinder sig oven på toget.

- Strøm søger altid den letteste vej mod jord, som i det her tilfælde er skinnerne. Kommer et menneske derfor for tæt på køreledningen, er dét den letteste vej. Og fordi det er højspænding leder strømmen direkte igennem kroppen – og det er livsfarligt, fordi strømmen forbrænder de indre organer som hjerte, lunger og lever. Organerne bliver simpelthen brændt indefra og muskulaturen bliver kogt, siger Jimmy Fruergaard, elinspektør hos Sikkerhedsstyrelsen.

Når et menneske får stød fra en spænding på 25.000 volt gennem kroppen, vil man være mærket for livet. Overlever man, vil kroppen være så medtaget af både udvendige og indvendige forbrænder, at det ikke er til at rette op på igen.

Ud over de voldsomme forbrændinger uden på og inden i kroppen, vil energiudladningen fra stødet også gøre, at man bliver skubbet væk fra ledningen og af toget. 

Kravl ikke op på togene

Når togene holder stille er der stadig høj spænding i ledningerne. Og selv om det tog, som den unge mand kravlede op på natten til søndag, var forsynet med hele tre skilte, der advarer mod farlig spænding, stoppede det ham ikke.

- Det er farligt at bevæge sig op på togene, fordi man ikke ved, hvor grænsen går. Og pludselig er det for sent. Man kan gøre så mange dumme ting, men det her, det dør du simpelthen af og dør du ikke, så er det ikke sjovt at overleve på grund af de voldsomme forbrændinger. Derfor advarer vi på det kraftigste mod, at man kravler op på togene, siger Jimmy Fruergaard. 


Sidst opdateret: 23-dec-2015
Kontaktperson: webmaster