Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Træk stikket når det tordner

Når uvejret raser, og lyn og torden farer hen over himlen, bliver mange mennesker nervøse.Vil du undgå, at dine elektriske produkter fx fladskærm, køleskab eller radio går i stykker, kan det være en god ide at trække stikket ud eller at få en autoriseret elinstallatør til at installere en overspændingsafleder.

Overspændingen er problemet
Det er heldigvis sjældent, at et lyn rammer ned i et hus, det er faktisk mere almindeligt med overspændingsskader på grund af lynnedslag i nærområdet. Selv om lynet slår ned langt fra dit hus, kan du risikere at få skader på dine elektriske produkter. Det er fordi, at kraften fra lynet resulterer i de såkaldte spændingstransienter, som medfører overspænding på el-nettet.

Undgå skader
Hvis huset rammes direkte af et lyn, er det nærmest umuligt at undgå skader. Du undgår nemmest og billigst skader på grund af lynnedslag i nærheden af huset ved at trække stikkene ud på al elektronik, hvor det er muligt. Er der tale om varsling af meget kraftig torden, så får du den bedste beskyttelse ved at slukke for al strømmen i din installation. Den letteste måde er at trykke på HPFI-afbryderens testknap, på den måde er husets installationer helt strømløse. Det er vigtigt at understrege, at du IKKE skal røre ved HPFI-afbryderen i eltavlen, mens det tordner – det kan være meget farligt, hvis lynet slår ned i nærheden. Afbryderen skal slås fra, før torden begynder, og du skal først koble strømmen til efter, at tordenvejret er drevet over. En anden løsning er at få installeret en såkaldt overspændingsafleder, som kan beskytte dit elektroniske grej. Du skal regne med, at det koster dig et sted mellem fem og ti tusinde kroner at få installeret aflederen.

HPFI og tordenvejr
Den lovpligtige HPFI/HFI – afbryder beskytter dig ikke mod lynskader. Den træder i kraft, hvis der opstår en fejl i et af dine elektriske produkter. Se her, hvordan du sørger for, at din afbryder er i god form, hvis der bliver brug for den.  

Et par gode råd i tordenvejr, som kan minimere skader på dig selv eller dit indbo:

  • Træk stikket ud på alle elektriske produkter, hvis ikke du har en overspændingsafleder
  • Tag ikke kar- eller brusebad da du kan risikere at røre ved metaldele, som kan lede en overspænding fra et lynnedslag
  • Luk vinduer og døre og bliv indenfor.

Sådan beskytter du computeren

  • Overspændingsaflederen beskytter generelt kun din computer, hvis den er koblet til internettet via fibernet eller trådløs router. Har du net via en almindelig telefonlinje, skal du have en speciel overspændingsafleder. Du kan også vælge at hive internet- og strømstik ud af computeren, hvis det tordner.

På DMI’s hjemmeside kan du læse meget mere om torden og lynild. Her finder du også andre nyttige råd:

http://www.dmi.dk/laer-om/temaer/vejr/lyn-og-torden/forholdsregler-ved-tordenvejr/


Sidst opdateret: 17-okt-2016
Kontaktperson: webmaster