Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Sådan undgår du stød, når du gør haven forårsklar

Elektriske hækkeklippere, kantklippere og græstrimmere har gjort mange haveejeres liv en hel del nemmere. Af hensyn til sikkerheden er der en række ting, du bør være opmærksom på, før du kaster dig ud i arbejdet med de eldrevne redskaber.Mange af de haveredskaber, som før i tiden fik haveejerne til at pruste og svede, er i dag blevet elektriske. Det er smart. Men når man sætter strøm til plæne- og hækkeklippere, medfølger der også en risiko, hvis man ikke bruger dem korrekt.

Derfor har Sikkerhedsstyrelsen samlet nogle gode råd til, hvordan man undgår stød under havearbejdet.

1) Få etableret en udendørs stikkontakt
Ledninger, som bliver trukket inde fra huset, kan nemt blive slidt og få brud, hvis de bliver klemt i dør- og vindueskarme. Få i stedet en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at installere en udendørskontakt, hvis du ikke allerede har én. Brug udendørskontakten i stedet for en kontakt inde fra huset.

2) Brug ledninger til udendørsbrug
Det kan være fristende at vælge den billigste forlængerledning i byggemarkedet, men skal den bruges udendørs, er det næppe en god idé. Sørg for at vælge en ledning, som kan tåle at ligge uden for.

3) Pas på antallet af forlængerledninger
At sætte to forlængerledninger sammen er ikke nødvendigvis farligt, men det kan være en dårlig idé at blive ved med at forlænge med flere ledninger, så du kan nå hækkens bagerste hjørne med hækkeklipperen.

Brug færrest muligt forlængerledninger. Hvis du har brug for en meget lang ledning, kan du eventuelt bruge en kabeltromle i stedet.

Overvej at bruge en elkappe til samlingerne, hvis du sætter flere forlængerledninger sammen. Den beskytter mod, at vand og strøm kan mødes – og de to er hinandens værste selskab.

4) Lad være med at skære ledningen over
Det sker forbavsende ofte: Med et stykke af ligusterhækken ryger der også et kabel til hækkeklipperen. I langt de fleste tilfælde vil det betyde, at fejlstrømsafbryderen slår fra, og/eller at der går en sikring. Men prøv helst at undgå, at det når der til.

Hvis du har klippet ledningen over, så lad være med at røre ved den i den afskårne ende. Hvis din fejlstrømsafbryder mod forventning ikke slår fra, kan du få alvorligt stød.

Et forlængerkabel er heller ikke egnet til at blive repareret, hvis det bliver klippet over, eller hvis der sker skade på isolationen.

5) Test fejlstrømsafbryderen jævnligt
RCD’en (også kendt som HPFI/HFI eller fejlstrømsafbryderen) sidder i din eltavle. Den beskytter dig mod livsfarligt stød. Det er vigtigt, at du motionerer testknappen et par gange om året. Knappen er som regel mærket med ”T” eller ”Test”. Når du trykker på den, skal strømmen slå fra.

Det er en god idé at teste den under alle omstændigheder – også i forhold til, når du bruger elredskaber i haven.

Læs mere om test af fejlstrømsafbryderen her.


Sidst opdateret: 19-april-2018
Kontaktperson: webmaster