Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Gode råd om el før du handler hus

En gennemsnitlig dansk bolig får skiftet tapet 17 gange, mens den kun får skiftet elinstallationer én gang. Derfor er det vigtigt, at man får tjekket elinstallationerne, inden man køber hus.Man skal især være opmærksom, hvis man kigger på et ældre hus, der er blevet moderniseret eller bygget om af en gør-det-selv mand. Et forsænket loft, der er lavet uautoriseret, kan skjule et virvar af ledninger og sjuskede samlinger. Og hvad stiller man op med elinstallationerne i en væg, der skal rives ned, når man ikke kender reglerne?

Når du står med skødet i hånden, har du ansvaret for alle installationerne – både el, gas, kloak og vand. Og det kan være svært at få sælger til at betale for udbedringen af en fejl, man først opdager bagefter. Hvis du vil undgå at hænge på ansvaret for fejl i elinstallationerne skal du tegne en ejerskifteforsikring. I forbindelse med den nye huseftersynsordning, der trådte i kraft 1. maj 2012, er det obligatorisk at få foretaget et eleftersyn, når der tegnes denne type forsikring. 

Link til information om huseftersynsordningen

Hvis man ikke ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, og er det mindste i tvivl om installationernes tilstand, bør man lade en autoriseret elinstallatørvirksomhed kigge på installationerne inden hushandlen. Man kan evt. aftale, at sælger betaler en del af udgiften.

Se efter tegn på farlig el, før du skriver under

  • Er der nye lofter eller forsænkede lofter?
  • Er der tegn på, at vægge er revet ned?
  • Er der unormalt mange stikkontakter i et rum?
  • Kommer der ledninger ned fra loftet eller ud fra væggen?
  • Er der tegn på sjusket gør-det-selv arbejde – fx hjemmelavede stik, kontakter og samlinger?
  • Er der brugt almindelige lampeledninger til udendørs lamper?

Sidst opdateret: 29-april-2014
Kontaktperson: webmaster