Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Sprængte pølsefingre og ild i lommen

På mange skoler rundt i landet starter nytårsaften tidligt. De får de næste uger besøg af fyrværkeridemonstratører, der med en sprængt pølsehånd og heksehyl i jakkelommen viser, hvor galt det kan gå. Derfor vil 11-årige Freja Andersen fremover tænde heksehyl i en spand.NOVEMBER 2016: En række af børn står med et intenst blik bag sikkerhedsbrillerne. Heksehylene hviner, og det begynder at ryge fra jakken, der står til skue på legepladsen. Fyrværkeridemonstratørerne har nemlig gemt syv heksehyl i lommen.

– Man må ikke have fyrværkeri i lommen, fordi så kan man selv springe i luften, siger 11-årige Leonard Arvad Serifi.

Selvom det kun er november, bliver der skudt fyrværkeri af på Alminde-Viuf Fællesskole i Viuf tæt ved Kolding. Elever fra 5. årgang har besøg af fyrværkeridemonstratørerne Heidi, Jonas og Misrad. De skal vise, hvor galt det kan gå, hvis man ikke passer på med fyrværkeri.

Fyrværkeridemonstration

Børnene har set, hvad der kan ske, når man har fyrværkeri i lommerne. Misrad Rasmani viser den ødelagte jakke frem.

Fyrværkeri er flot, men…

Inden klassen får besøg af fyrværkeridemonstratørerne, varmer lærer Peder Tranbjerg Ottosen op med en god snak om fyrværkeri. Han spørger, om eleverne har oplevet uheldige episoder med fyrværkeri. Flere rækker hånden op. En dreng fortæller, at han en gang brændte sin hånd, fordi hans far håndterede fyrværkeriet forkert.

Alligevel glæder alle børnene sig til nytårsaften. En dreng rækker hånden op og siger:

– Det gode ved nytårsaften er god mad, man må rende rundt og lave løjer, man hygger sig med familien, og man må skyde fyrværkeri af.

– Ja, fyrværkeri er sjovt, men man skal passe på, svarer Peder Tranbjerg Ottosen.

Og det er netop det, det handler om. Derfor er dagens budskab også, ”Fyrværkeri er flot, men …” Børnene skal lære, hvordan man håndterer fyrværkeri uden at skade sig selv eller andre. Det fortæller Jonas Sehested Ravnskjær, der er uddannet fyrværkeridemonstratør.

– Det er ikke en skræmmekampagne, men målet er at oplyse børnene, så de får respekt for fyrværkeri. Jeg håber, at de indser, hvor galt det kan gå, hvis man ikke følger sikkerhedsrådene, siger Jonas Sehested Ravnskjær.

Fingrene hænger i laser

Nu kommer den store finale, som børnene har ventet på. Fyrværkeridemonstratørerne gør klar til at fyre et ulovligt kanonslag af. De har tilladelse til det for at vise, hvor galt det kan gå, hvis man leger med ulovligt fyrværkeri. Tidligere har to af klassens elever fyldt en handske med pølser. Pølser minder nemlig om menneskefingre, og den kunstige hånd skal bruges til at vise, hvad der kan ske, hvis en hånd bliver ramt af et kanonslag.
Alle holder sig for ørerne og gør klar til det store brav. BANG! Eleverne kigger betagede op i luften og bryder derefter ud i klapsalver. Demonstratør Heidi Adsbøl går rundt og viser den sprængte pølsehånd. Fingrene hænger i laser, og havde det været en rigtig hånd, ville den være svær at sy sammen igen.

Fyrværkeridemonstration4

En handske fyldt med pølser illustrerer, hvorfor man ikke skal lege med ulovligt fyrværkeri.

11-årige Freja Andersen synes, at eksplosionen af hånden var det sjoveste. Men hun er også godt klar over, at det er alvor.

– Du må ikke tænde fyrværkeri som for eksempel heksehyl i hånden. Der skal være afstand. Hvis du ikke har nok afstand til et heksehyl, og du bare lægger det på jorden, så kan det suse rundt, og så kan det ramme dig selv, siger hun.

Må gerne påvirke forældrene
Derfor ved hun godt, hvordan hun vil håndtere heksehyl til nytår.

– Min mor plejer at tænde dem, og så smider vi dem bare på jorden. I år vil jeg i hvert fald tænde heksehylene i en spand, siger Freja Andersen.

Peder Tranbjerg Ottosen håber også, at børnene kan påvirke deres forældre efter at have lært om alvoren ved fyrværkeri. Efter en håndsoprækning bliver det klart, at flere af børnenes forældre ikke bruger sikkerhedsbriller.

– Jeg håber, at forældrene tager det seriøst. Hvis det gør et indtryk på et barn at se en handske, der var fuldstændig sprængt, kan det forhåbentligt også have en indvirkning på forældrene, siger Peder Tranbjerg Ottosen.

Leonard Arvad Serifi har i hvert fald tænkt sig at fortælle sine forældre om, hvad han har lært til dagens demonstration.

– Jeg vil advare dem, men jeg ved ikke helt, om de lytter, siger han.

Han synes, at kanonslaget til sidst var det sjoveste, fordi det var lidt sejt med det store brag. Men han har alligevel fået mere respekt for fyrværkeri.

– Fyrværkeri er mere farligt, end jeg troede. Man må ikke læne sig henover fyrværkeri, og så skal man især passe på med ulovligt fyrværkeri, for det kan gøre mere skade end det lovlige.

Kom til fyrværkeridemonstration
I uge 48, 49 og 50 bliver der løbende holdt demonstrationer på skoler i hele landet med tilladelse fra de kommunale beredskaber.
Pressen er velkommen efter aftale med fyrværkeridemonstratørerne.
Find fyrværkeridemonstratører i dit område her.

De fem fyrværkeriråd

1. Brug altid beskyttelsesbriller

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Fyrværkeridemonstration 3

Sikkerhedsbriller er vigtige, da man kan få krudtslam i øjnene. Derfor går et par sikkerhedsbriller på runde, efter de er blevet ramt af hundepropper.

Yderligere udtalelser og fakta om Fyrværkerikampagnen får du hos Sikkerhedsstyrelsen, kommunikationskonsulent Lone Hansen, tlf. 33 73 20 88, mobil 25 43 16 21, e-mail: loh@sik.dk


Sidst opdateret: 23-nov-2016
Kontaktperson: webmaster