Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Pas på ombyggede minikøkkener

Et ombygget trinette-køkken er skyld i endnu et dødsfald. Sikkerhedsstyrelsen advarer derfor om den alvorlig brandfare, der kan opstå, hvis man ombygger de populære minikøkkener. Styrelsen opfordrer udlejere og lejere til at være opmærksomme på problemet med køkkenerne, som især findes i ungdomsboliger og kollegier.I juni måned døde en person i Nordsjælland, fordi der var opstået brand i et ombygget trinette-køkken. Branden var forårsaget af, at der var blevet installeret et for stort køleskab i minikøkkenet – og derfor var den beskyttende topbeklædning fjernet. En glemt kogeplade betød, at strålevarme fra kogezonen havde antændt køleskabets brændbare isolering.

Sikkerhedsstyrelsen fandt sidste år ved tilsyn på kollegie- og ungdomsboliger med trinettekøkkener fejl ved 9 ud af ti køkkener. Baggrunden for tilsynet var en dødsbrand i en ungdomsbolig i. I mere end hvert tredje køkken var ombygningerne farlige. Det fik sidste år styrelsen til at opfordre ejere af boliger med trinetter til at undersøge, om der er sket ombygninger, for eksempel udskiftning af køleskabet.

- Vi kan konstatere, at der er sket mange ombygninger - og oftest er køleskabet skiftet ud. Desværre viser det sig, at det ofte er gjort på en måde, så der kan være adgang til spændingsførende dele. I andre tilfælde har der været tilløb til brand på køleskabet. Groft sagt kan det første give livsfarligt stød, mens det andet kan føre til brand, siger Mette Cramon, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Undersøg køkkenet

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer både boligselskaber, kollegieforeninger og andre, der har installeret trinetter til at få undersøgt, om der er sket ombygning. Samtidig kan lejere hjælpe med at gøre opmærksom på problemstillingen. Det kan være udskiftning af køleskabet, af kogepladerne eller begge dele.

- Branden kan opstå, hvis man udskifter et eksisterende køleskab i det lille køkken med et, der er lidt højere. Højdeforskellen har vi set løst ved at montøren fjerner topplade og mellemplade på køleskabet med det resultat, at de ovenover liggende kogeplader kommer tæt på brandbare og strømførende materialer øverst i køleskabet. Det er livsfarligt og har allerede kostet to menneskeliv, forklarer Mette Cramon.

Læs mere om sagen og se en video af, hvad der sker, når der opstår brand i et ombygget trinettekøkken

Sikkerhedsstyrelsen vil i efteråret igen tage på tilsyn i boliger med trinettekøkkener  for at følge op på sidste års indsats.

Gode råd til gennemgang af trinetter:

  1. Undersøg, om køleskabene er blevet udskiftet i trinetterne
  2. Hvis ja, så undgå at trinetten bliver brugt og få en autoriseret elinstallatør til at undersøge, om der er sket en ulovlig og farlig ombygning
  3. Hvis der er lavet en farlig ombygning, bør dette straks udbedres, da det kan være livsfarligt
  4. Sørg for, at der er en røgalarm, der virker, i boligen.

Sidst opdateret: 18-marts-2015
Kontaktperson: webmaster