Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

”Mine forældre blev forbavsede over, hvor lidt de passer på sig selv”

Sidste års deltagere i Sikkerhedsstyrelsens Fyrværkerikampagne har lært, at fyrværkeri ikke er legetøj. 12-årige Elma Pasic Edic henvendte sin vinderfilm til de voksne, så de kan forstå, hvorfor børn kan blive bekymrede for deres forældre nytårsaften.DECEMBER 2016: – Jeg tror måske, jeg vandt, fordi min video var meget enkel og fik budskabet klart frem, siger 12-årige Elma Pasic Dedic.

Hun vandt sidste år i Sikkerhedsstyrelsens Fyrværkerikampagne i kategorien ”Min far og mor”. Præmien var biografbilletter til hele klassen i 6. C på Danehofskolen i Nyborg. For at deltage i konkurrencen skyder eleverne film af, der skal sætte fokus på de fem fyrværkeriråd.

Danehofskolen

Elma Pasic Dedic var syg, da hendes gruppe gik i gang med at lave film. Da hun kom tilbage til klassen, var de næsten færdige og havde derfor ikke brug for hende. Hun blev meget ked af det og gik alene rundt i skolegården og filmede sig selv på selfie-mode. De triste klip blev brugt til vindervideoen.

– Videoen vækkede følelser hos de voksne. Jeg tænkte på, hvordan det er som barn at sidde derhjemme, når dine forældre er ude og feste nytårsaften. Kommer de overhovedet hjem? Der er jo nogle, der kommer til skade, og det, tror jeg, kan gøre mange børn og unge bange, siger Elma Pasic Dedic.

Selvom hun ikke selv havde regnet med at vinde, var klassens lærer Vivian Glasdam Larsen med det samme klar over, at Elmas film var noget særligt.

Danehofskolen 2

– Som voksen bliver man meget berørt, når børn bliver bekymrede for deres forældre. Derfor er det godt, hvis eleverne kan fortælle deres forældre, at de skal passe på og også være lidt belærende over for deres søskende, siger Vivian Glasdam Larsen og fortæller, at eleverne har været så glade for at arbejde med kampagnen, at de skal deltage i filmkonkurrencen igen i år.

Danehofskolen3

Belærer forældre om fyrværkeri
Kampagnen har da også fået Elma og hendes klassekammerater til at forstå alvoren ved fyrværkeri. Især Benjamin Østergaard Bushby blev ekstra opmærksom, da han fejrede nytårsaften sidste år.

– Jeg er blevet påvirket af filmene, vi så i kampagnen. Da mig og min lillebror var til nytårsaften, ville min lillebror ud og tænde fyrværkeri selv. Jeg begyndte virkelig at ryste. Jeg tog fyrværkeriet fra ham, og så tændte jeg det for ham i stedet, siger Benjamin Østergaard Bushby.

Derfor lærte han sine forældre om sikkerhedsreglerne.

– Jeg fik mine forældre til at holde min lillebror væk fra fyrværkeri. Da jeg fortalte dem om, hvor galt det kan gå, blev de forbavsede over, hvor lidt de passer på sig selv og deres familie, siger Benjamin Østergaard Bushby.

Klassekammeraten Klara Sonne Hansen har også lært rådene videre til sin familie.

– Hvis du er sammen med nogle, der er større end dig selv, så prøv at få dem til at lytte, så godt du kan. Sidste år var min storebror ligeglad med at tage sikkerhedsbriller på, og så sagde jeg til ham, at selvom han ikke havde lyst, skulle han tage dem på for at beskytte sig selv, siger Klara Sonne Hansen.

Elma Pasic Dedic fortæller, at hun ikke plejer at være ude og skyde fyrværkeri af. Hun plejer at sidde indenfor og se de flotte farver. Men efter at have lært sikkerhedsrådene har hun fået mere mod på fyrværkeri.

– Jeg vidste ikke så meget om det før. Jeg vidste for eksempel ikke det med sikkerhedsbriller. Men nu, hvor jeg har lært om sikkerheden, så tænker jeg, at jeg måske vil lave et lille fyrværkerishow sammen med min familie, siger hun.

Pas på jer selv
De tre elever har en klar opfordring til alle, der skal ud og skyde fyrværkeri af til nytår.

– Husk at passe på jer selv, siger Klara Sonne Hansen.

– Hvis du har nogle søskende, der er mindre end dig selv, skal du passe på dem, tilføjer Benjamin Østergaard Bushby.

– Og lad være med at tænde fyrværkeri, hvis du er fuld, siger Elma Pasic Dedic og henviser til alle forældre og større søskende, der plejer at drikke sig fulde nytårsaften.

Stem på din favoritfilm 
Mange elever er allerede begyndt at skyde deres film af. Gå ind og stem på din favorit eller læs mere om kampagnen på www.fyrvaerkeri.dk.

De fem fyrværkeriråd
1. Brug altid beskyttelsesbriller
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Find en lokal skole!
Der deltager skoler fra det meste af landet – kontakt til lokale skoler kan formidles gennem Sikkerhedsstyrelsen. Her kan du også få yderligere udtalelser og fakta om Fyrværkerikampagnen.
Kontakt Sikkerhedsstyrelsen, kommunikationskonsulent Lone Hansen, tlf. 33 73 20 88, mobil 25 43 16 21, e-mail: loh@sik.dk.


Sidst opdateret: 07-dec-2016
Kontaktperson: webmaster