Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Hold øje med varmetæppet

Ældre kan risikere brand ved brug af slidte elektriske varmetæpper.OKTOBER 2016: Mange ældre mennesker bruger elektriske varmetæpper eller varmepuder i sengen for at holde varmen. Sikkerhedsstyrelsen opfordrer nu plejehjem og hjemmeplejen til at være særligt opmærksomme på, at varmetæpperne er i orden.

Sikkerhedsstyrelsen har i alt kendskab til 11 tilfælde i løbet af de sidste tre år, hvor elektriske varmetæpper eller varmepuder er gået i brand. Flere ældre er endt med alvorlige forbrændinger eller røgforgiftning – og få personer er døde.

”Brandene opstår oftest blandt de ældre, fordi de elektriske varmetæpper er slidt ned gennem brug i længere tid. Desuden kan de ældre være mere glemsomme, og desuden har de sværere ved at komme ud i sikkerhed, hvis branden bryder løs. Det er derfor vigtigt, at hjemmeplejen og plejehjem er særligt opmærksomme på de ældre, der bruger elektriske varmetæpper eller varmepuder i sengen,” siger Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Udskift gamle varmetæpper
Elektriske varmetæpper bliver som alt andet slidt efter mange års brug, også indvendigt i varmetæppet. Det kan man ikke umiddelbart se, og derfor er det en god regel at udskifte sit varmetæppe eller sin varmepude minimum hvert tiende år.

”Med tiden sker der en nedbrydning af de isolerende lag i varmetæpperne. Det er de lag, der skal sikre afstand mellem tæppets mange interne elektriske varmetråde. Hvis disse tråde filtrer sig sammen i tæppet, bliver det ekstra varmt, og så er der en risiko for brand,” siger Mette Cramon.

Varmetæpperne kan også blive ekstra varme, hvis de ligger sammenkrøllede eller foldede under dynen. Og især hvis de ligger der hele natten. Et andet godt råd er derfor at slukke varmetæppet i god tid, inden man falder i søvn. Hvis man bruger et varmetæppe uden indbygget timer, som slukker automatisk for varmetæppet, kan man for eksempel stille et vækkeur eller sin mobiltelefon til at give lyd efter en halv time. Så undgår man at sove med et tændt varmetæppe hele natten. 

5 gode råd om elektriske varmetæpper og varmepuder

  1. Følg altid brugsvejledningen.
  2. Sov aldrig med et tændt varmetæppe eller en tændt varmepude.
  3. Varmetæppet eller varmepuden må ikke krølles, foldes eller presses sammen.
  4. Køb gerne varmepuder eller varmetæpper med timer.
  5. 5.    Udskift varmetæpper og varmepuder, som er mere end ti år gamle. 

Sidst opdateret: 03-feb-2017
Kontaktperson: webmaster