Sikkerhedsstyrelsen
  1. Print
  2. Zoom ind
  3. Zoom ud

Stikkontakt og afbrydere i den faste installation

Vi har lavet en række vejledninger om stikkontakter og afbrydere i den faste installation. Se, hvornår du selv må udskifte fx en stikkontakt og hvordan du gør det.


Det er ikke tilladt at sætte en ny afbryder eller stikkontakt op i den faste installation, hvis der ikke har siddet én på samme sted før.

Derimod må man gerne selv udskifte indendørs (normaltætte) afbrydere eller stikkontakter med og uden jordforbindelse for højst 250 volt i sin bolig. Betingelsen er dog, at man ved, hvordan det skal gøres.

Inden man går i gang, skal man foretage de rette foranstaltninger.

Læs mere om de rette foranstaltninger

Hvornår skal man bruge en autoriseret elinstallatør?
I nogle tilfælde er det vanskeligt eller umuligt at udskifte en afbryder eller en stikkontakt, uden at der skal foretages større indgreb. I disse tilfælde skal arbejdet udføres af en autoriseret elinstallatør.

Udskiftning af stikkontakt uden jordkontakt
En stikkontakt uden jordkontakt kan erstattes af en anden stikkontakt uden jordkontakt. Hvis man vælger en stikkontakt med jordkontakt, må den kun installeres, hvis der er en virksom jordleder.

Hvis der i forvejen er en stikkontakt med jordkontakt, hvor jordlederen er forbundet, må den ikke udskiftes med en stikkontakt uden jordkontakt.

Elinstallationer skal være beskyttet med en HFI- eller HPFI afbryder.

Udskiftning af stikkontakt med jordkontakt
En stikkontakt med jordkontakt skal erstattes af en ny stikkontakt med jordkontakt. Stikkontakter med jord må man kun selv udskifte, hvis installationer er beskyttet med en HFI- eller HPFI-afbryder.

Udskiftning af afbrydere
De mest almindelige afbrydertyper i den faste installation er nævnt i vejledningen. Hvis du ønsker at montere en af de nævnte afbrydere, skal du klikke på det kredsskema, som er i vejledningen og følge det.


Sidst opdateret: 13-april-2010
Kontaktperson: webmaster